Beelden tonen hoe twee vliegtuigen 0p Schiphol tegen elkaar knallen.

Dinsdagochtend botsten twee vliegtuigen op de luchthaven van Schiphol tijdens het taxiën op elkaar. Het incident werd vermoedelijk veroorzaakt door een fout van de verkeersleider. NH Nieuws is in het bezit van beelden waarop een verkeersleider het over een misverstand heeft en zijn verontschuldigingen aanbiedt.

Screenshot beelden NH Nieuws.

De verkeersleider gaf aan twee vliegtuigen van Easyjet en KLM die tegenover elkaar stonden de toestemming om te taxiën. De toestellen beginnen tegelijk achteruit te rijden, waarna de vleugel van de Airbus van Easyjet tegen het hoogteroer van de Boeing van KLM botst.

In de opnames is te horen hoe de verkeersleider zegt dat hij zich vergist heeft. “Misverstand. Ik dacht dat u op de H-per stond geparkeerd, maar nu is het D25”, klinkt het. Nadat de KLM-piloot meldde dat ze gebotst waren, antwoordde hij: “Oei. Een heel vervelende. Op dit moment kan ik even niks doen. Excuses sowieso.”

De luchtvaartpolitie stelde een onderzoek in naar het incident. Het is voorlopig nog niet bekend hoe groot de schade precies is. De passagiers werden met andere vliegtuigen naar hun bestemming op, maar liepen uiteraard wel vertraging op.

Luchtvaartdeskundige Joris Melkert noemt de botsing in het AD “een gevalletje van niet goed opletten” en een “oepsmomentje”. Tegelijk wijst hij er wel op dat het toegenomen verkeer op Schiphol dit soort incidenten wellicht wel in de hand werkt. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid had vorig jaar in een rapport al maatregelen gesuggereerd om de veiligheid op de luchthaven te blijven garanderen.

 

Bron en afbeeldingen: NH Nieuws

Be the first to comment on "Beelden tonen hoe twee vliegtuigen 0p Schiphol tegen elkaar knallen."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*